Lazada Malaysia

Monday, March 11, 2013

Home » » Tutorial : Button Send & Like Dalam Entry Blog

Tutorial : Button Send & Like Dalam Entry Blog

Assalamualaikum.

Harini saya nak wat tutorial mengenai button send & like dalam entry blog. Sebenarnya banyak kelebihan kalau kita buat button ni tau. Sebelum tu, saya akan ajar camne nak buat button ni. Cara-caranya sangat mudah.

Tutorial ini diminta oleh akak Yumida Huda.

1. Dashboard > Template > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.

2. Tekan CTRL+F dan cari kod di bawah ni :

<data:post.body/>


3. Selepas jumpa kod di atas, copy kod di bawah ni dan paste kan di bawah kod di atas.


<!-- Facebook Like+Send button Start --><b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'><div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'></script><fb:like expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450' colorscheme='light'></fb:like></div></b:if><!-- Facebook Like+Send button End -->

4. Preview dahulu. Selepas tiada error, klik save template. Siap!

Antara kelebihan button share ni, kita boleh share entry blog kita secara serentak ke dalam group facebook dan juga kawan-kawan facebook kita. Jadi, pageview untuk sesebuah entry pun akan meningkat juga. Saya selalu buat share entry ni ketika mana saya join contest. Jadi kelebihan ada di situ kan... :)

2 sweet comments:

Yumida Huda said...

yeyyyyyyy....makasih solehah

Cik Nur™ said...

nice entry..
Nur ada, rasanya tp lupa mcm mana nak buat...hihihi