Lazada Malaysia

Sunday, March 31, 2013

Home » , , » Usahawan Kecil | Tip-Tip Usahawan

Usahawan Kecil | Tip-Tip Usahawan

Usahawan Kecil | Tip-Tip Usahawan


Usahawan Kecil - Bermula dengan berniaga secara kecil-kecilan adalah perkara biasa yang dilakukan oleh kebanyakan usahawan yang berjaya masa kini. Kebanyakan mereka berniaga dengan saiz pasaran perniagaan yang kecil dengan modal yang kecil dan sudah tentu tidak mengharap untung terlalu besar.

Bidang perniagaan dalam talian atau e-dagang semakin popular dalam kalangan usahawan hari ini. Ia menjadi medium terbaru membolehkan mereka meningkatkan penjualan dengan lebih efisien dan berkesan.

Penggunaan laman web, blog atau rangkaian sosial Facebook untuk menceburi bidang perniagaan secara sambilan adalah satu idea kreatif kerana tidak memerlukan modal yang besar dan menjimatkan masa.

Tidak mustahil dengan menggunakan pendekatan terbaru itu dan strategi perniagaan yang mantap, ia mampu memberi impak, malah dapat membawa pulangan lumayan kepada usahawan dan individu terbabit.

Adakah usahawan dilahir atau dicipta?

Dalam Business Horizons, Edisi September-Oktober 1986, John G Burch menyatakan bahawa seseorang usahawan harus mempunyai sembilan sifat keperibadian seperti berikut:

  1. Keinginan untuk mencapai : daya usaha untuk mengatasi masalah dan melahirkan usaha niaga yang berjaya.
  2. Kerja keras : sikap mabuk kerja.
  3. Sikap pembelaan : kesanggupan mengetuai dan mengawasi usaha mereka sehingga ia boleh berdikari.
  4. Pengakuan bertanggungjawab : kesanggupan memikul tanggungjawab kepada usaha-usaha dari segi moral, undang-undang dan mental.
  5. Orientasi ganjaran : keinginan mendapat ganjaran untuk ikhtiar ; ganjaran boleh mengambil bentuk selain daripada wang, seperti pengiktirafan dan rasa hormat.
  6. Sikap yang optimistik : pengamalan falsafah bahawa masa kini adalah masa yang terbaik dan apa-apa sahaja dapat dilakukan.
  7. Orientasi kepada kecemerlangan : pencapaian sesuatu yang dapat memberi kebanggaan.
  8. Pengurusan : kemahiran dalam penggabungan bahan-bahan usaha serta dalam pengelolaan manusia.
  9. Orientasi mendapat untung : keinginan mendapat ganjaran, akan tetapi untung cuma merupakan kayu ukur kejayaan.

Daripada sifat-sifat ini, salah dua antaranya lebih merupakan sifat yang semula jadi, yakni "keinginan untuk mencapai" serta "keupayaan untuk bekerja keras". Keupayaan untuk bekerja secara keras dan lama dalam penerusan projek yang tertentu memerlukan penggabungan tenaga fizikal, emosi dan intelektual yang tidak dapat diransang secara dibuat-buat.

Oleh demikian, seseorang usahawan perlu mempunyai dua kumpulan sifat, yakni satu kumpulan yang semula jadi, dan lagi satu yang dapat diperolehi. Dengan kata lain, sebahagian daripada sifat-sifat usahawan perlu dimiliki sewaktu dilahir dan sebahagian lagi harus diperolehi. Sesiapa yang tidak mempunyai kedua-dua ciri tersebut sewaktu dilahir tidak dapat menjadi usahawan ataupun tidak mungkin berjaya sebagai usahawan, dan sesiapa yang mempunyai kedua-dua ciri ini tetapi malas memperolehi ketujuh-tujuh sifat yang lain juga tidak akan berjaya sebagai usahawan.

Tip-Tip Usahawan

  • Berani mengambil risiko.
  • Percaya kepada diri sendiri dan merasakan bahawa dapat membuat sesuatu untuk dunia.
  • Menikmati apa yang sedang dilakukan.
  • Berpandangan positif terhadap apa yang dilakukan.
  • Mempunyai banyak cara untuk meningkatkan jualan.
  • Menyelesaikan tugas bukan separuh jalan, tetapi menggunakan cara kreatif dalam meraih kejayaan.
  • Berkawan rapat dengan usahawan yang telah berjaya.
  • Belajar daripada orang yang biasa atau pernah gagal dalam perniagaan.
  • Selalu mengikuti kursus atau membaca buku mengenai keusahawanan.
  • Pandai mencari modal niaga.
  • Mendalami pengetahuan dalam bidang usahawan yang diceburi.

Bila bersaing dalam perniagaan pun, biarlah tetap berkawan. Rezeki ada untuk semua. Tidak akan ke mana kalau rezeki itu rezeki kita kan. Tidak perlu bermusuh-musuh... :)

68 sweet comments:

are_lin@yu said...

setuju..mla dr bwh ;)

Deqla manjew said...

yg pasti usaha lift kejayaan...hikhik

nazeef nazeem said...

Salam kenal..saya mmg berminat utk bisness..nice blog..follow me back ya..

Mrs Velentine said...

betul usaha tu penting...& kena ada keberanian

Chic Na said...

nice tips. solehah bila lagi nak jadi usahawan? ;)

mindafahmi said...

good luck! saya pun sertai jugak. jom tgk entry saya pulak. :D

http://www.mindafahmi.com/2013/02/tips-untuk-usahawan-kecil.html

Nurmujahidah Ismail said...

muja pun join,, rasa macam best je,, hehe

Farah Waheda Wahid said...

all the best... dan sememangnya untuk jadi usahawan memang kena bermula dari bawah, usaha tu penting... doa juga jangan dilupa... tanpa usaha dan doa x ke mana juga... ^_^

Cik Nur said...

apapun kita buat..kena berani tanggung risiko....itu penting...!

wan nurul hezrina abd halim said...

setuju n mmg kena betul2 niat n fokus=)akk suka entri solehah nie..hehe skang nak meniagapun dah mudah bleh 1 dunia tahu sbb ada jaringan jalur lebar..tinggal betul2 fokus n sanggup tanggung apa jua risiko

Nyue said...

ingin melakukan perubahan, perlu berani taw..heehehe

Karukord jagau said...

Yg penting....jgn putus asa :)

Eca Dwinky Asha said...

wish u luck :)

izan mama mia said...

nak sokong komen jagau lah...hihihhi

lelamaisara said...

kejap lagi mesti solehah jadi usahawan...:) nice tips dik...

eqbalzack said...

All the best and good luck ok. :)

-eqbalzack-

Zamani Abe said...

gud luck ya ;)

Hanim Irsyad said...

good luck dear :)

Cinta Misteri said...

goodluck solehah...moga mnjd usahawan berjaya. berusaha dr bwh itu lbh berbaloi bila dpt melihat hasilnya akn dtg

Nur Faie said...

Thanks sebab sudi singgah ^ ^ Hee godluck ~

N.Aima K said...

salam Solehah..

saya sudah umum pemenang segmen "zoomsabah bersama diari Aima"..solehah menang tau...

http://tsukinano.blogspot.com/2013/02/pemenang-segmen-zoomsabah-bersama-diari.html

Cik Anis said...

blogwalking and follow this nice blog. please come to my site too :)

Lina md. munir said...

Betul tu. Tips pertama nak jadi usahawan adalah berani mengambil risiko dan terbuka kepada idea-idea baru perniagaan dan pemasaran. Gud tips dear.

cik amal said...

amal nak join tapi bila tgk ramai otai2 seo join, tak jadi..huhu
amal follow sini balik :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

semua kena mula dr bawah kan

Hafizah Elmasry said...

nak jadi usahawan la kalo mcm tu heeh

Hafizah Elmasry said...
This comment has been removed by the author.
fieda said...

good luck..

Karukord jagau said...

tak berapa reti saya nk jd usahawan nih....huhuhuu

n 0 e s u h a i m i said...

hi solehah..just followed ur blog..

nk jd usahawan...kena berani..berani tanggung risiko...

Etuza Ezawarna said...

tahniah SS telah memberi dan sumbangkan motivasi yang amat bernilai...harap ramai yang membaca kerana ada ilmu dalam entry SS.

Haryati Faizal said...

tq share ye...

Nasuha said...

Apa makanan kegemaran awk? Jom join segmen ni http://nasuhanass.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-suka-makan.html :D

hazwan hairy said...

setuju!...best lak bca entry ni bersmgt lak tetber..haha..jemput2 join GA

tenku butang said...

done follow..jom singgah sini lak.. n follow sekali yea.. =) http://tengkubutang.blogspot.com/2013/03/wordless-wednesday-i-hate-this-bagi-3.html?showComment=1362620836873#c8233176151603559504

cheeda lala said...

Tips yang bagus..thanks for sharing =)

kamil salleh said...

Pasti berjaya ..Insya Allah..walaupun persaingan contest ini semakin sengit. Rasanya nak join jugaklah....Ia sangat menarik. Artikel anda sangat bagus. Good luck.

cart kartika said...

thx shareing dear.. tips yg berguna.

ika drop by here..

http://cartiecacloset.blogspot.com/

BUNDA a.k.a KN said...

gud luck..

Seneorita Baharin said...

setuju sgt dgn entry neh...mula dr bawah in shaa Allah suatu hari pasti akn berjaya... :) semangat3

Deq's Qienz said...

mmaf lama sudah tidak menjenguk sis, byk kekangan y xdpt dielakkan. dan mgkin lama lg la xdpat mlawat sis di sini..maaf ya..arap persahabatan alam maya kite berkekalan..insyallah

kayyana said...

btul btul btul.. sangat setuju.. sekarang ni persaingan sgt kuat... bersainglah dengan cara yang sihat..

Etuza Ezawarna said...

datang lagi...tq SS visit laman pesona...happy dengan sapaan SS

Etuza Ezawarna said...

datang lagi...tq SS visit laman pesona...happy dengan sapaan SS

Arina Shamsul said...

akak pun ada hati ni nak jadi usahawan berjaya dik..wish me luck k..hahah.

Nadya Bubble said...

Promosi Rainbow AlQuran & Ribbon Watch! Sehingga 23 Mac 2013 sahaja!

http://bit.ly/cd2aQx

Lina md. munir said...

Usaha memang tangga kejayaan dan keberanian mengambil risiko pula adalah faktor utama - pada pendapat saya la.

Crew Fathi said...

Good tips.. ^_^

wan nurul hezrina abd halim said...

tiada kejayaan TANPA usaha=)

misz sheyla said...

god tips..nice sharing

Dianaa said...

tips yg first tu memang penting. kena berani ambik risiko sebab banyak dugaan dalam bidang yg kita ceburi :)

Erna Ana said...

gud luck akak :")

TiranaAduka said...

salam solehah
Info yg mantap

Dibah said...

Assalamualaikum :) Jom jom visit blog Dibah, nak introduce satu produk best punya. Hihihi.

http://dibahspa.blogspot.com/2013/03/natural-aqua-cure-gel-best-exfoliater.html


Thank you Puan Solehah. :)

Djaloe Arief said...

bagus itu artikelnya, ane udah niat sama wirausaha tapi juga penggen kuliah tapi ana masih binggung caranya biar bisa jalan kedua duanya

kamil salleh said...

Artikel yg sangat bagus. Semoga berjaya.

Forskning Beta said...

Good luck!

yana yani said...

usaha tangga kejayaan..chayok3

Si Matatajam said...

Setuju..bagus entry ni solehah..

kamil salleh said...

Tip-tip amat baik sekali amat sesuai utk usahawan untuk diterapkan. Semoga berjaya.

HASRUL HASSAN said...

As-Salam Solehah. Menarik sekali entri yang dikongsikan. Rezeki memang masing-masing tetapi tanpa usaha dan kerja keras, rezeki takkan hadir bak bola bergolek. Sagu dalam tempayan takkan dapat kalau tidak diseluk.

IntaNBerliaN said...

solehah rajin join seo contest yer.. :)

good luck

mimbar kata said...

undangan

dijemput cik solehah
sertai GA ini

http://www.bicaramakdara.com/2013/03/malaysias-next-top-lucky-blogger-by-mak.html

terima kasih

Che Rosliza Che Mat said...

setuju sangat2.

adzairdawati makdara said...

all the besttttttttttt

MéuzAngelo™ XXIII said...

ni link yg betul utk header blog awk:
http://dl.dropbox.com/u/14842507/02_solehahofficialblog.png

cci said...

all the best,.. info yg sangat berguna buat saya.. tq for sharing.. ^_^

kamil salleh said...

Tahniah buat Solehah Shamsuddin di atas kejayaan anda dlm contest ini, tempat pertama lagi. Apa rahsia tu hinggakan dpt no 1. Saya cuma dpt no 2 je. Terbaiklah Solehah, semoga terus maju jaya.