Lazada Malaysia

Sunday, July 29, 2012

Home » , » Tutorial : Cara Mendaftar Fibox Serta Kod Original (Live Chat) Fibox

Tutorial : Cara Mendaftar Fibox Serta Kod Original (Live Chat) Fibox

Assalamualaikum.

Tutorial ini kepada sesiapa yang ingin menjadikan Fibox sebagai chatbox di blog. Sesiapa yang nak tahu bagaimana nak daftar Fibox ni, sila tengok tutorial di bawah ye. 

1. Klik SINI untuk mendaftar fibox.


2. Sila isi emel dan password yang korang nak daftarkan dalam kotak daftar. Kemudian klik "Continue". Kepada sesiapa yang nak daftar guna akaun facebook sendiri pun boleh juga.


3. Selepas selesai daftar, korang boleh "Log In" akaun Fibox.


4. Di bahagian "Dashboard", korang boleh klik "Settings" untuk ubah setting fibox yang korang kehendakkan.


5. Di bahagian "Overview", "Customize", "Smiley" dan "Settings". Korang boleh ubah semua setting ini mengikut apa yang diinginkan. Jangan lupa untuk "Save" jika korang ada ubah mana-mana bahagian tersebut.


6. Jika ingin masukkan fibox ke dalam blog korang, sila copy kod fibox di bahagian "Overview". Kemudian paste kod fibox tadi ke dalam blog korang.


7. Preview dan Siap!


* Kadang-kadang Fibox ni senang error. Tapi kelebihan fibox jika ia ok, kita akan mudah dan cepat dapat chatting yang diberikan oleh kawan-kawan dalam fibox tu. Bagi sesiapa yang nak kod original fibox (live chat), korang boleh copy kod di bawah ni ye...



<center><iframe id="chatframe" src="http://s1.fibox.ws/chat.php?1&quot; frameborder="0" height="500" scrolling="auto" width="80%"></iframe></center>



p/s : Korang cuma boleh tukar height dan weight SAHAJA!. Selamat mencuba.

13 sweet comments:

Ardini Humaira said...

sape nak guna fibox cepat cuba tutorial ni :)

Deqla manjew said...

tp kan.. fibox ni dah mcm pose jugak...kdg2 ok..kdg2 k.o.. hihi... tp takat ni still guna lagi laa.. sbb kat opis yg ni jew x blocked.. yg lain2 hampeh x leh guna!

Solehah Shamsuddin said...

@Ardini Humaira hehe muehehe :)

Solehah Shamsuddin said...

@Deqla manjew chatbox len disekat sbb popular sgt kot.fibox ni kan baru lagi.jd dyorg xtau la menda ni, sbb tu dyorg xblocked... :)

Chic Na said...

satu je problem fibox ni. kdg2 langsung xde. loading tp tak keluar2. apepun cik na suka fibox berbanding yg lain2. tu yg guna jugak even problem. huhu..

~Sweet Honesty~ said...

sweety pakai cbox jerkk..hhuhu

Solehah Shamsuddin said...

@Chic Na solehah still gne sbb fibox ni mudah nk dpt chat org

Solehah Shamsuddin said...

@~Sweet Honesty~ hehe ok.

Cendol said...

ohhh baru tau ni beza fibox ngan cbox..adehh jgn gelak ye!!hehe teringin nk tukar jugak le tp nanti bile rajin2 sikit.hehe

Solehah Shamsuddin said...

@Cendol ala,kalau xnk tukar pn xpe je :)

Solehah Shamsuddin said...

@Cendol ala,kalau xnk tukar pn xpe je :)

dyabunga said...

dya masih setia guna busuk.org..haha

Solehah Shamsuddin said...

@dyabunga its ok dear.