Lazada Malaysia

Saturday, July 7, 2012

Home » » Tutorial : Buat Auto Tweet via IFTTT

Tutorial : Buat Auto Tweet via IFTTT

Assalamualaikum.

Saya tahu bukan semua orang tahu pasal IFTTT ni kan. Jadi, jika korang pengguna Mac Os, boleh ikut tutorial ni ye. Jika korang menggunakan Windows, korang pun boleh ikut tutorial ni dengan tengok setiap langkah yang ditunjukkan. Kalau tak paham nak buat tu, bagitahu saya ye.




Sebagai contoh : Pabila korang follow twitter Lyssa Faizureen, korang akan dapat ayat seperti di atas secara automatik selepas follow twitter Lyssa kan. Ini bermaksud Lyssa buat IFTTT untuk twitter dia. Jadi jika kita menggunakan IFTTT ni dan jika seseorang klik butang follow twitter kita, secara tidak langsung seseorang tu boleh follow kita secara automatik tanpa perlunya kita online. Wah mudah kan? Sesiapa yang nak tau camna nak buat IFTTT ni, sila rujuk cara-caranya di bawah ye.


1. Daftar IFTTT terlebih dahulu, DI SINI.




2. Pergi ke akaun email yang korang daftarkan tadi untuk "Confirm your IFTTT account".


3. Pergi ke ruangan dashboard dan klik "Create".




4. Klik pada perkataan "this".



5. Pada bahagian "Choose Trigger Channel", cari logo Twitter dan klik padanya.


6. Pada bahagian "Please activate the Twitter Channel", klik Activate.


7. Buat seperti gambar di bawah dan klik "Done".




8.Pada bahagian twitter “Choose a Trigger”, klik New Follower seperti dalam gambar di bawah.




9. Klik "Create Trigger".


10. Klik perkataan "that".


11. Pada bahagian "Choose Action Channel", cari logo Twitter dan klik padanya.


12. Pada bahagian “Choose an Action”, klik pada “Post a new tweet”.


13. Isi la apa-apa ayat yang boleh buat followers korang rasa terharu, dengan menukar ayat "is now following me on Twitter!", kemudian klik “Create Action”. 


14. Akhir sekali, klik "Create Recipe" atau “Create Task”dan korang dah berjaya buat auto tweet sendiri. Tahniah!.


# Bahagian dalam kotak "Description" untuk langkah terakhir tu, kalau korang tak nak tulis apa-apa pun tak apa.


Selamat Mencuba.

14 sweet comments:

cendol said...

nice tuto la sys :)
tp Cendol takde twitter

Chic Na said...

banyak buat tuto skrg ye solehah. bagus la dpt tolong kawan2. :)

Solehah Shamsuddin said...

@cendol its ok dik :)

Solehah Shamsuddin said...

@Chic Na ye solehah cme membantu je.

izan mama mia said...

rajin solehah bt totur...pandai lor...

~Sweet Honesty~ said...

sweety xde twitter..apatah lagi nk bt mende ne segala..(^_^)

Solehah Shamsuddin said...

@izan mama mia klu akak da kelapangan,wt la nt ye. :)

Solehah Shamsuddin said...

@~Sweet Honesty~ eh2 sweety,menda ni pn leh wt mcm2 lg sbnrnye.cme kna godek la nt IFTTT ni.solehah cme reti wt ni je.yg len solehah xtau.hehe nt solehah try wt lg dgn IFTTT ni ye

Ardini Humaira said...

best juga ni... lama dah tak bertweet hehe

Solehah Shamsuddin said...

@Ardini Humaira hehe ok wt tau :)

Lyssa Faizureen said...

wahhh . pomote TWITTER Lyssa lah . hikhik . Follow you ! :P

Solehah Shamsuddin said...

@Lyssa Faizureen eh biar btl lyssa follow ni. jap2 cmne lyssa leh tau sy pomot twitter lyssa kt sini? aneh sgguh ni.ada yg gtau ye?

Lyssa Faizureen said...

tak de siapa pun yang bgitauw ! lalalala~ Cari sendiri . haha .

Solehah Shamsuddin said...

@Lyssa Faizureen omg,terer btl lyssa leh cari sndiri ni.anyways tq ye lyssa sbb sudi follow sini.hehe