Lazada Malaysia

Tuesday, June 26, 2012

Home » , , » Tips : Mencantikkan Mata

Tips : Mencantikkan Mata

1. Pengambilan telur. Kuning telur sangat kaya dengan lutein dan zeaxanthin yang sangat baik untuk mata. Walaupun anda menghindarinya kerana ia mengandungi kolesterol yang tinggi, namun kajian yang dilakukan oleh University Massachusetts Lowell, apabila seseorang memakan telur secara teratur sebanyak 2 hari berturut-turut dpat meningkatkan lutein dan zeaxanthin tanpa meningkatkan LDL (buruk) kadar kolestrol.

2. Perbanyakkan pengambilan Antioksida. Selain dapat mengelakan dari mendapat penyakit kanser, antioksida sangat baik untuk mata. Antara makanan yang banyak mengandungi antioksida seperti buah beri, tomato, brokoli, bayam, kacang soya, karot, buah manggis dan sebagainya.

3. Banyakkan mengambil Omega 3. Kajian yang dilakukan oleh Universiti Melbourne, Australia, menjelaskan pengambilan asid lemak omega 3 yang terdapat dalam ikan salmon dan makarel dapat membantu melambatkan kerosakan mata berbanding dengan mereka yang tidak mengambilnya.

4. Supplemen. Makanan tambahan juga diperlukan kerana nutrisinya dapat membantu mengurangan risikomata rosak. Tetapi jangan mengambil supplemen lebih dari sepatutnyakecuali atas arahan doktor.

5. Menjaga tekanan darah dan berat badan. Menurut American Acedemy of Opthalmology, mereka yang mengalami tekanan darah yang tinggi dapat menghalang aliran darah ke mata dan nutrisi tidak akan dapat dicapai oleh retina mata. Manakala lemak dalam tubuh adalah tempat penyimpanan utama bagi nutrisi yang larut dalam lemak dan jaringan lemak inilah bertindak sebagai nutrisi pelindung mata.

20 sweet comments:

Che Rosliza Che mat said...

Wah!! info yg menarik dear...suka jugak makan tomato hihihi

Solehah Shamsuddin said...

@Che Rosliza Che mat solehah pn ske kak.tomato is number one

Deqla manjew said...

sape x bangga kan kalo punya sepsg mata yg cantik..thanks for sharing dear. :)

lelamaisara said...

good info...tq solehah...

~Sweet Honesty~ said...

sweety minum inner shine.. tu je yg senang nk dpt..hihihi

mama aryan said...

bagus2 boleh diamalkan nih..maklumla akak kan rabun

Masha Meisters said...

alamak! kena belajar makan lobak la ni ye...huhu

*ye solehah...masha xpandai la nak join segmen contest tu...kekkekeke...bole ajar ye?
ei...baiknyer :)))))

PinkUmmi said...

info yg bgus....thanks sharing

Solehah Shamsuddin said...

@Deqla manjew solehah teringin nk dpt mata mcm barbie doll.hehe

Solehah Shamsuddin said...

@lelamaisara same2 akak.

Solehah Shamsuddin said...

@~Sweet Honesty~ innershine tu xbe ok sgt sbb byk gula kan.solehah risau gak klu minum hari2.yela dhla manis plak tu

Solehah Shamsuddin said...

@mama aryan hehe bukan akak je.solehah pn sbnrnye pakai cermin mata.tp kbykn gmbr solehah xtnjuk ble solehah pakai crmin mata kan.hehe

Solehah Shamsuddin said...

@Masha Meisters hehe solehah pn sbnrnye xmkn lobak.pahit.hahaha solehah cme mkn tomato je.hehe

p/s:dear,solehah dh ajar cara nk join contest tu kt chatbox masha ye.tgkla tau :)

Solehah Shamsuddin said...

@PinkUmmi same2 akak pink ummi :)

fieda said...

info terbaik la..kena jaga mata time tgh elok ni..

Solehah Shamsuddin said...

@fieda hehe btl tu kak.

Yana Libra said...

minum innershine je~~~ hehe

Solehah Shamsuddin said...

@Yana Libra solehah org bese je.xmmpu bli innershine slalu :)

IntaNBerliaN said...

info yg bagus ni.. thanks tau kongsi :-)

Solehah Shamsuddin said...

@IntaNBerliaN same2 akak.