Lazada Malaysia

Saturday, January 5, 2013

Home » » Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013

Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013


Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013

Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013. Jom kita meriahkannya & Menangi Wang Tunai RM 100 CASH. Selain memenangi hadiah, kita boleh meningkatkan alexa ranking, kekuatan SEO, pengaruh, followers & trafik anda. Cabaran ini akan bermula pada 1hb Jan 2013 sehinggalah 31 Jan 2013. Harap Maklum ! Hadiah tunai akan dikirim melalui bank. Jika penyertaan kurang daripada 30 penyertaan pada 25 Januari 2013, cabaran ini akan dibatalkan. Cepat ! Join ! Share ! & Menang !


Alhamdulillah, setelah saya menang tempat ketiga untuk contest INI, saya ingin meneruskan penyertaan saya untuk menguasai contest SEO lagi. Kali ni, contest SEO ni bukan calang-calang contest yang ingin saya join kerana keywordnya agak mencabar. Jadi seharusnya kena pandai bermain dengan keyword ni supaya berada di tempat PERTAMA carian Google Malaysia (www.google.com.my). Sebelum itu, mari kita kenal apa itu SEO.

Maksud & Definisi
S.E.O : Search Engine Optimization

Ia adalah satu cara, kaedah atau aktiviti yang digunakan untuk menaikkan ranking, menaikkan populariti sesuatu web atau blog ke satu tahap yang lebih tinggi. Bagi keyword / kata kunci tertentu pada enjin carian seperti Google, Yahoo, Bing dan lain lain.

Bagaimana kaedah SEO ni?

  1. Pelbagai cara dan kaedah
  2. Keyword adalah kunci SEO paling utama
  3. Melibatkan semua elemen dalam sesuatu web dan blog
  4. Ada syarikat dan individu tertentu mengambil upah mengoptimakan SEO ni.
  5. Ada "white hat" dan "black hat" SEO
  6. Kaedah "Black Hat" adalah teknik SEO yang di haramkan.

Teknik Asas SEO

  1. Lakukan Keyword Research
  2. Keyword Density
  3. Tag ALT Pada Gambar
  4. Banyakkan Entri Atau Artikel

Di tahun 2013 ini saya berazam untuk terus meningkatkan kemajuan blog saya di dunia blogging terutama sekali di dalam dunia SEO. Ini kerana, tujuan asal saya masuk ke dunia blogging adalah untuk menjadi seorang penulis blog. Syukur Alhamdulillah, pada 1 Januari 2013 yang lepas adalah hari ulangtahun pertama blog saya. Segala pahit manis ketika saya berada di dunia blogging membawa seribu erti buat saya untuk terus maju kehadapan. Saya meminta sokongan korang semua untuk membuatkan impian saya ini tercapai. Insya-Allah dengan izinnya. Rezeki ada di mana-mana jika kita sentiasa berusaha. Keep blogging! :)

44 sweet comments:

Eca Dwinky Asha said...

da tu dia...puteri seo yg terbaru selepas sist akma & cik tom~

Solehah Shamsuddin said...

@Eca Dwinky Asha ahaha akak ni wt solehah tergelak sorang2 malam ni. bila masa lak solehah jd puteri SEO lak ni. dyorg tu hebat, ssh nk kalahkan. contest dlu pn jenuh kejar sis akma tu, ni kan cik tom. kak eca pn hebat jgk, klu akak msuk contest ni mmg jenuhla solehah kejar nt :p

Misz Mieza said...

Nak join tapi tak berapa retilah bermain dengan SEO ni.. Kesian kan akak ni? Huhu~~

Misz Mieza said...

Eh2! Dapat no. 10 ah dalam cabaran SEO Anugerah Paling Popular 2 tu.. Hehehehe.. Alhamdulillah! Tahniah untuk Solehah dapat tempat ketiga! Terus rasa nak join lagi.. ^_^

Blog 3 Dalam 1 said...

thanks join ! good luck !

Updates terkini ! Cabaran SEO Selamat Tahun Baru 2013 Blog 3 Dalam 1 [Click]

Bahrain Ramlan said...

Nak join tp skrang musim EXAM...so takleh join..

Nur Fatimah Azzahra said...

wahh.. menarik. MD suka gak benda ni mencabar tapi tak pernah buat lagi. =) akan dipraktikkan di masa akn dtg. tq.

btw, jom baca cerpen pertama MD.
http://holeintheeyes.blogspot.com/2013/01/cerpen-kisah-kita.html


trimas. :)

Nur Fatimah Azzahra said...

Bestnya!! Tapi MD xpnh buat lagi. Setakat ikut musim je tajuk utk diupdate. skrg ni plak MD tgh running belog baru, so, akn dipraktikkan. Thanks.

Btw, jemput singgah baca cerpen pertama MD buat.

http://holeintheeyes.blogspot.com/2013/01/cerpen-kisah-kita.html

trimas. :)

Deqla manjew said...

owh.. baru tau.. ketinggalannya daku.. hahaha

potia casadelarossa said...

wah2 hebat... nak try la...

are_lin@yu said...

hehe ayu krg arif skt bab ni..

Mrs Velentine said...

tahniah dpt top .3

Cik Nur said...

Nur pun baru tahu..huhuhuh

lady scooter said...

slamat berjaya ye... acik tak dpat join sebab takde fb...he3

http://skuterlady.blogspot.com/

kinara kinatara said...

xpandai kina ceo ceo nie...seo

Nurul Ain said...

tak reti lah bnda ni...

hazwan hairy said...

eh! bru persan entry ni..hahaha

p/s: eh ada tulis dlm entry pasal baju tu kan? website ( atas,tengah n bawah ) or depan baju :-)

aReLaN said...

gudluck n all the best ye. hehehe

IntaNBerliaN said...

good luck solehah.. moga ada rezeki gak untuk menang kali ni :-)

Cik Aini said...

tahniah..
hebat solehah ni tau :)

Arina Shamsul said...

tempat ke-3 dik?wah hebat..
tahniah2..

Syaza Syahira said...

dahsyatnya..kena betul2 rajin and aktif klo masuk contest ni..

LIKE this!
QIOS Pulcher | Polka Blouse.

http://qiospulcher.blogspot.com/2013/01/qios-pulcher-polka-blouse.html

potia casadelarossa said...

tahniah! awk tempat pertama sekarg... awk dah potong tempat sy... moga kekal di tangga pertama
http://www.silenceblogz.com/2013/01/cabaran-seo-blog-3-dalam-1-happy-new-year-2013.html

Abdul Halim Ismail said...

good luck! masih di kedudukan no 1 sekarang ni.

Aidanatasya said...

Salam... hi dear, sy singgah.. cantik blog awk.. pinkkyy :)

apapun tahniah jgk ya :) Gud luck dear...

ain samadi said...

Tahniah..

Penyuluh Perikanan said...

Postingan yang sangat menarik
selamat siang saudaraku, ini kunjungan dari Indonesia, dalam rangka silaturahmi
salam sukses untuk semua saudaraku .....
terima kasih, jangan lupa singgah balik
ditungggu

adza irdawati said...

all the besttttttt

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

gud luck solehah..akak failed la bab2 ni haha

Pn. Sheila@CC said...

allhamdulillah... selamat maju jaya lg... :) akak tak reti psl nie... hehe

kak nora said...

Bunda lagi lah tak tau menahu pasal SEO ni...lagi kesian kan..kan..

PUNK GOES POP said...

wah ! ranking soleha cantik oh..ada peluang ni menang hehe

Peluang untuk tersenarai dalam blog list 2013 blog 3 dalam 1 ! Follow & Komen Banyak2 sekarang !
Klik Sini !

LYAfrina said...

gud luck dear

Eca Dwinky Asha said...

@Solehah Shamsuddin akak pun surrender dgn solehah mcm ne tau~

Sue PeLik said...

serius tak faham. amenda neh. walaupun dah cuba untuk faham. huhuhu tak faham2 jugak. kenapalahhh huhuhu

Nasir Bravo said...

gud luck sis, meriah contest nie..
menang nanti jgn lupa belnja

Cabaran SEO Blog 3 Dalam 1 Happy New Year 2013

QA's ~ mamapapa said...

salam kenal,jmput follow kmbali :)

evangelistaNiL said...

romantika tu cun

wan nurul hezrina abd halim said...

gud luck solehah..pening jap daku..nak join tapi tak bape nak pahamlah..mcm mana ek solehah?kita perlu wat apo??aisehh tak geti daa

bagas wahyu said...

Best Alternatives to Google Adsense in 2013

How to Change Blog's Mouse Cursor with CSS?

5 Ways to Become SEO Blog That Can not Be Forgotten

How to Increase Website Traffic and Blog

How To create pop-up web-page in Html (for blogger blogs)

How to Create Columns in Side Witget Blog Title

Beli Followers Twitter Murah

How to Cope with Life Link Disappear order

tutorial will show you how to follow and dashboard button layout in the blog

Ebook Download Learn HTML and CSS

EDU Backlinks | How to Get Free Dofollow Backlinks

Tips Increase Total Pageview Blog

Creating Threaded Comments In contrast Admin Comment

How to remove and eliminate active links in comments

How to Create a 3 Column Widget On Blog

Make Pop Up Welcome to the Blog

bagas wahyu said...

Best Alternatives to Google Adsense in 2013

How to Change Blog's Mouse Cursor with CSS?

5 Ways to Become SEO Blog That Can not Be Forgotten

How to Increase Website Traffic and Blog

How To create pop-up web-page in Html (for blogger blogs)

How to Create Columns in Side Witget Blog Title

Beli Followers Twitter Murah

How to Cope with Life Link Disappear order

tutorial will show you how to follow and dashboard button layout in the blog

Ebook Download Learn HTML and CSS

EDU Backlinks | How to Get Free Dofollow Backlinks

Tips Increase Total Pageview Blog

Creating Threaded Comments In contrast Admin Comment

How to remove and eliminate active links in comments

How to Create a 3 Column Widget On Blog

Make Pop Up Welcome to the Blog

Sharih Yaakob said...

cantik blog nih...selamat berjaya.

potia casadelarossa said...

nak topup 5 hinggit nnt tau

Solehah Shamsuddin said...

Eh npe mintk topup rm5 lak ni? Huhu