Lazada Malaysia

Friday, October 19, 2012

Home » » Tutorial : Jom Bertukar Ke iShoutbox.com

Tutorial : Jom Bertukar Ke iShoutbox.com


Shoutbox korang bermasalah kan sekarang ni? Apa kata korang tukarkan shoutbox korang tu kepada ishoutbox.com. Pasti masalah ni dapat diselesaikan. Tapi cbox masih boleh digunakan kan? Siapa-siapa yang dah bertukar kepada cbox tu xpelah ye. Kalau da yang masih bingung nak bertukar kepada shoutbox jenis apa, cepat-cepatlah beralih ke ishoutbox.com. Terima kasih Kak Eca sebab cadangkan. Jom korang, ikut cara-cara di bawah ye... :)

1. Masuk link INI.

2. Isi semua butiran secara lengkap. Kemudian klik “Register”.

3. Setelah siap mendaftar, check inbox emel korang mengenai "Your shoutbox confirmation code". Buka emel tersebut, kemudian klik pada link confirmation yang diberikan.

4. Selepas klik link confirmation tu, check semula emel korang mengenai "Your shoutbox has been activated". Bukak emel tu dan klik link yang diberikan.

5. Klik perkataan "Login".


6. Masukkan "Username" dan "Password" korang. Kemudian, klik "Login".

7. Korang akan masuk website seperti dalam gambar.


8. Kemudian, klik perkataan “Admin”.


9. Nanti korang akan dibawa pada satu pop-up windows mengenai Shoutbox Control Panel. Di bawah bahagian Customization, klik pada “Skin Preferences”. Ubahlah apa-apa yang korang nak ubah. Selepas siap mengubahnya, klik "Update Colours".

10. Korang boleh ubah lagi apa-apa setting yang ada dalam Shoutbox Control Panel tu.

11. Selepas selesai mengedit semua setting, korang boleh ambil kod shoutbox di bahagian atas Shoutbox Control Panel di bahagian "Shoutbox Code". Jika mahu mengubah width dan height shoutbox tersebut, saya syorkan korang pilih kod “HTML iFrame (HTTP)”. Ubah width dan height kod tu, kemudian copy dan paste kod tersebut ke dalam HTML setting blog. Sign in blog > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript.

12. Preview dan save!

Penat juga main-main kod dan setting shoutbox ni ye. Mula-mula memang payah nak paham, bila dah cuba buat sebenarnya senang je. Kalau ada yang nak buat juga, cepat-cepatlah buat ye. Kalau tak paham tu, janganlah segan silu tanya saya ye. Oklah selamat mencuba.

13 sweet comments:

Chic Na said...

dah ok pon shoutbox cik na. nnti rosak lagi baru tukar. ;)

IntaNBerliaN said...

akak guna cbox dari mula2 berblog :-)

IntaNBerliaN said...

akak guna cbox dari mula2 berblog :-)

wan nurul hezrina said...

nurul guna cbox

are_lin@yu said...

cbox bru eh..hehe

Eca Dwinky Asha said...

ok da ne.. :)

dya bunga said...

dya masih setia dgn busuk..hihi

Cik Nur said...

nur juga cbox je.. :)

Cik Aini said...

ni lg ok ke..ai pakai cbox je tp xbest kat opis x leh buka..
kalo pakai ni boleh bukak kat opis x?cnfirm dorang x block eh?hahaha
solan mintak penampar kan :)

lelamaisara said...

akak guna cbox je...

kinara kinatara said...

nice sharing kak..:)

kina pakai cbox:)

Che Rosliza Che mat said...

boleh cuba nanti..

Deqla manjew said...

guna cbox wat masa skng...tp kalo yg ni x kena blocked kat opis boleh la guna..ngee