Wednesday, October 10, 2012

Home » » Tips : Contact Lens - Cara Memakai Serta Penjagaan Contact Lens

Tips : Contact Lens - Cara Memakai Serta Penjagaan Contact Lens

Dulu-dulu, ada yang bertanya pada saya, saya ni pakai contact lens ke. Maklumlah biji mata hitam saya kelihatan besar jika dilihat secara real. Sebenarnya saya tak pernah pakai contact lens pun, tapi saya pernah tanya kawan saya bagaimana cara memakainya serta cara penjagaan contact lens. Kiranya tanya awal-awal ni sebagai persediaan kepada saya sebelum berjinak-jinak dalam dunia contact lens lah kan. Apa kata korang tengok tips di bawah ye. Manalah tau dapat menjadi inspirasi korang.

Cara Memakai Contact Lens



Cara Menjaga Contact Lens

1. Mengetahui ciri-ciri contact lens : Water content, size, expired date, actual colour dan lain-lain.

2. Untuk lens yang baru, jangan terus pakai lens tu pada mata. Rendam lens tu dulu dalam lens solution selama 4 jam. Saya syorkan korang beli lens solution jenis multipurpose kerana ia boleh cuci lens serta basuh casing.

3. Setiap kali nak guna casing lens untuk simpan contact lens, pastikan yang korang sudah cuci dulu casing tu dengan lens solution. JANGAN BASUH DENGAN AIR PAIP - sebab takut dalam air paip ada bakteria dan kuman. Tangan pun mesti kena bersih juga sebelum pegang casing lens. Casing lens kena tukar selepas 3 bulan. 

4. Pemilihan lens, jika mata gelap maka pakailah lens yang berwarna terang. Jika mata kurang gelap, maka pakailah lens yang berwarna gelap. Nanti barulah nampak yang korang memang pakai lens, bukan macam mata saya. Jika nak mata nampak natural, pilihlah lens yang ada black ring kelilingnya. Makin tebal, makin natural.

5. Jangan tukar-tukar pakai lens kiri dan kanan. Kalau dah pakai lens tu di bahagian kanan, maka nanti bila nak pakai semula pastikan lens tu dipakai di mata bahagian kanan juga, dan sebaliknya. Jangan kongsi lens dengan kawan-kawan tau!

6. Jangan sesekali tidur dengan lens, nanti lens keras dalam mata. Boleh buta tau! Bahaya!

7. Pakai lens dahulu sebelum make-up.

8. Jika nak pakai ubat mata, seeloknya tak pakai lens dahulu sebelum titiskan ubat mata. Kalau korang pandai, ketepikan lens yang dipakai sebelum titiskan ubat mata.

9. Jika duduk di dalam air cond, sentiasalah bawa ubat mata untuk tak nak bagi mata kering. Jika korang pakai lens dalam keadaan mata kering, sangat bahaya.

10. Jangan pergi ke tempat terlalu panas, takut lens cair sebab lens ni plastik dan begitu sensitif dengan tempat kering dan panas.

17 sweet comments:

Mya said...

such a good info:)

kinara kinatara said...

kina un ade wat entry tentang nyh..xp akak punya lagi detail lah...:)

nice sharing:)

Si Matatajam said...

Owh camtu rupanya...nice sharing dear..

dya bunga said...

dya takut nk pakai lens.hhuhu

kayyana said...

thanks for the tips yerk... me mmg kalah dengan contacts lense ni.. tak pernah pakai lama lama.. mesti mata merah.. last pakai pun masa kawin aritu.. tp tetibe rasa mcm nak pakai lg lah..tp ok ke beli yg murah murah tuh? hehehe

lelamaisara said...

oh....akak jarang pakai lens...mase kawin pakai dengan time raye..hehehe...rimas...hahaha

ros_reeza said...

Assalamualaikum..
Salam perkenalan :)

Ros follow sini :)

Cik Nur said...

bgus tips ni..
dah lama nur xpakai lens..

rimas sebenarnya.huhu

Che Rosliza Che mat said...

sis tak suka pakai contact lense pedih mata...tip yg menarik solehah..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nice sharing solehah..akak xpakai contact pakai mata asli jer :)

Deq's Qienz said...

rimas la pakai benda alah nih..tak puaihh rasa cm ada benda jew.pakai spek lgik senag maaa..

CikNana said...

sy sgt terasa nak pakai,tapi saya tak berani sangat..okey,saya follow sini..:)nice blog..comel sgt

Deqla manjew said...

nice tips dear.. sis deqla mmg dah lama x pakai...malas pulak rasanya...hihi

Aimi Syahirah said...

Salam. Wah your blog sgt menarik & ohsem! =) Jom join.. http://www.aimisyahirah.com/2012/09/segmen-cik-misya-nak-follow.html

aReLaN said...

tak pernah & tak minat nak pakai.ngeri tengok orang pakai contact lens.cam nak tercucuk je biji mata.hoho

Cik Aini said...

kihkihkih
rasa cam tingin nk try pakai tp takut..takut sakit.haha

nti nk try gak lah,nice info ni solehah :)

UniMeOw said...

tq 4 sharing!sgt bguna utk uni..^_^