Lazada Malaysia

Friday, June 29, 2012

Home » » Tutorial : Letak Kotak Untuk Sidebar

Tutorial : Letak Kotak Untuk Sidebar

Assalamualaikum.


Sebenarnya sudah lama saya tercari-cari kod untuk buat kotak sidebar seperti di sidebar saya sekarang. Cantikkan kotak tu? Godek punya godek, kemudian try dan ia menjadi. Rupanya senang saje nak buat kotak sidebar ni. Alahai, ingatkan susah sangat.hehe Oklah kepada yang ingin mengetahui macamna nak buat kotak sidebar seperti dalam blog saya sekarang, ikut tutorial mudah di bawah ye.


Untuk new blogger interface


1. Mula-mula buka layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript.


2. Copy dan masukkan kod di bawah ke dalam HTML/JavaScript.






<div style="background: #FFFFFF repeat; repeat; padding: 5px; border:2px solid#000000; border-top-left-radius: 20px 20px; border-top-right-radius: 20px 20px; border-bottom-left-radius: 20px 20px; border-bottom-right-radius: 20px 20px;"><center></center>


Masukkan kod , atau apa-2 sahaja ayat korang di sini kayh ?


</div>



3. Korang boleh ubah kod ikut kehendak korang.

Background dalam kotak : "#FFFFFF" boleh ditukar warna.
Border : "2px" boleh ditukar kelebarannya.
Jenis border kotak : "solid" (boleh ditukar kepada "dashed" atau selainnya).
Warna border kotak : "#000000" boleh ditukar warna.
Kelebaran kotak : "20px 20px" boleh ditukar kelebarannya.

# Kod warna korang boleh dapatkan DI SINI.

4. Preview dan Siap!

Selamat Mencuba.

21 sweet comments:

Cik Nur said...

alamak..! bab edit2 ni Cik Nur mmg lemahlah solehah..huhuh

Si Matatajam said...

Tq solehah.. Nnt M nak try...

Chic Na said...

cantik kan ada kotak2. nmpk tersusun.

Si Matatajam said...

M dah wat.. tq

~Sweet Honesty~ said...

nak try laa...thanks darling..

Wanieys said...

solehah ni bagus la pandai buat tutorial...nanti boleh wani skodeng2 tgk tuto kat sini hihihi

Miss BaNu said...

ooo begitu caranya...hehe thanks for the tutorial.. =)

Solehah Shamsuddin said...

@Cik Nur oh its ok.klu cik nur nk solehah tlg editkan kod,bleh je.gtau solehah.nt solehah wtkan. :)

Solehah Shamsuddin said...

@Si Matatajam ok kak.

Solehah Shamsuddin said...

@Chic Na btl tu chic na.hehe

Solehah Shamsuddin said...

@Si Matatajam hehe welcome.

Solehah Shamsuddin said...

@~Sweet Honesty~ same2. :)

Solehah Shamsuddin said...

@Wanieys eh,hehe solehah ni pn men2 try je.tgk2 jadi.pnt gak ubah2 kod nk jadi kotak camni.

Solehah Shamsuddin said...

@Miss BaNu welcome :)

fieda said...

ada kotak nmpk kemas la sikit kat sidebar tu..

Solehah Shamsuddin said...

@fieda hehe btl tu kak :)

izan mama mia said...

mmg dh buat kat blog tapi sekarang mmg dok cari,sbb rasa nak tebalkan sikit kotak tuu..tq solehah

Solehah Shamsuddin said...

@izan mama mia same2 kak

Ieta Mat Sa'ad said...

Terima kasih atas tutorial mudah ini... :) saya dah buat pada sidebar saya yg bertajuk Motivasi Diri

.:NuraHanim:. said...

Tens a lot Solehah syg !!
*tutorial yg bguna <3

hani atiqah said...

tq sangat mudah..