Lazada Malaysia

Friday, June 22, 2012

Home » » Tutorial : Cara Tukar Classic Template Ke Template Designer

Tutorial : Cara Tukar Classic Template Ke Template Designer

Assalamualaikum.

Sebenarnya pada awalnya, blog saya ni jenis blogkin. Sesiapa yang kenal saya awalnya, semestinya korang tau macamne bentuk blog saya dulu. Sekarang ni baru saya ubah ke simple template. Salah satu penyebab saya berubah ke simple template ialah bila saya menggunakan blogkin, saya susah nak buat widget sendiri. Nak buat widget pun kena cari kod yang sesuai, kalau tak da kod yang sebetulnya nanti tak menjadilah. Lambat-laun saya pun dah jadi jemu. Kalau dah jemu nanti, macamna saya nak buat entry yang best-best nanti kan. Betul tak?hehe Mungkin ada sebilangan yang sudah jemu guna classic template macam saya jugak kan? Jadi kali ni saya nak ajar pula macam mana nak convert dari classic template ke template designer seperti blog saya sekarang ni.

Sebenarnya tak susah pun nak ubah, tapi bila korang dah ubah ke template designer yang peritnya nanti korang kena edit semula blog korang. Macamna nak ubah jadi cantik semula? Nanti saya ajar di kemudian hari ye.

Sesiapa yang nak convert blog tu, mari ikut langkah mudah di bawah ni ye.

Kepada sesiapa yang tak tau sekarang tengah guna classic template ataupun template designer, kepada yang menggunakan classic template dalam old blogger interface, korang akan jumpa perkataan template seperti gambar di bawah ini :


Ha, kepada yang tak tau camna nak ubah ke template designer, mari ikut langkah yang berikutnya.

1. Pergi ke Template > Customize Design > Upgrade Your Template
2. Kemudian, pilihlah template yang korang nak. Kalau nak template seperti blog saya sekarang, pilihlah simple template ye.
3. Tekan SAVE !
  
Ha, sekarang ni blog korang pun dah jadi template designer. Kepada sesiapa yang menggunakan template designer dalam new blogger interface pula, korang punya view akan seperti dalam gambar di bawah :

Ok lah, itu saje saya nak ajarkan. Selamat mencuba.

12 sweet comments:

~Sweet Honesty~ said...

yeahh..dh ok dh bloglist sweety.. dh boleh tau dh solehah ada entry baru..(^_^)

Solehah Shamsuddin said...

hehe.its ok sweety.

Dieyna said...

cntik layout skang

lelamaisara said...

oh..tq solehah...

uncle said...

tengah melpong tengok tips dari tuan umah..@)@

Deqla manjew said...

x suka blog yg guna blog skin tu.. naseb cpt2 solehah dah tukar..hihi..

Cik Nur said...

blog sekarang ni lagi cantik dari dulu..!

IntaNBerliaN said...

pandai solehah.. akak xreti sgt, kalu nk edit suh org je.. hihii

Chic Na said...

takde chatbox ke solehah? nk chating2 nie. :)

Solehah Shamsuddin said...

Dieyna:
hehe terima kasih.

Lelamaisara:
same2.

Uncle:
ni bkn tips la uncle,ni tutorial.aiyakkk

Deqla:
ye deqla.sbb tu solehah cpt2 tukar,risau gak solehah tkut korg xleh bce entry kan

Cik Nur:
hehe terima kasih cik nur.

Intan Berlian:
kak,solehah pn bljr dr org gak.nsibla jd.hehe

Chic Na:
da je Chic Na.widget tu da bwh widget follower solehah.

fieda said...

solehah pandai edit blog..cantik yg ni..

Solehah Shamsuddin said...

Thanks kak fieda :)