Lazada Malaysia

Monday, September 24, 2012

Home » » Tutorial : NuffnangX Serta Cara Mendaftar NuffnangX

Tutorial : NuffnangX Serta Cara Mendaftar NuffnangX

Assalamualaikum.

Baru-baru ini Nuffnang baru melancarkan satu applikasi daripada mereka yang dinamakan sebagai NuffnangX. NuffnangX ialah aplikasi baru untuk pembaca blog. NuffnangX, aplikasi mudah alih yang direka khas untuk meningkatkan pengalaman membaca blog korang! Dengan NuffnangX, korang boleh membaca update blog terbaru pada suapan korang, menjalankan perbualan dengan blogger kegemaran korang di mana sahaja, dan menemui blog baru setiap hari, dikategorikan mengikut minat korang. Alahai, korang paham ke apa yang saya terangkan ni. Kalau paham, apa kata korang turut serta dalam NuffnangX ni.

Untuk mengetahui cara mendaftar akaun NuffnangX, sila ikuti tutorial di bawah. Berikut cara-caranya :

1. Mula-mula, korang layari Sini.

2.  Korang boleh pilih hendak "Sign in with Facebook" ataupun "your email".

3. Isi butiran sign up tersebut jika korang mendaftar melalui "Email Address". Klik "Sign me up!

4. Selesai mendaftar, korang akan masuk semula akaun NuffnangX korang tu. Korang editlah apa-apa yang patut dalam akaun tu.

5. Di dalam akaun NuffnangX korang tu nanti, korang akan nampak di sebelah atas bahagian kanan akan ada nama yang korang sudah daftarkan tadi. Klik situ dan pilih "Claim your blog".

6. Klik "Claim your blog now".

7. Masukkan link blog korang ke dalam kotak tersebut dan klik "Find my blog". 

8. Klik "CLAIM".

9. Korang boleh pilih di antara dua pilihan samada nak "Verify blog only" ataupun "Verify my blog and integrate NuffnangX Conversations". Klik "Choose".

10. Masukkan kod yang diberikan, ke dalam blog. Jika nak tau cara-cara nak masukkan kod ke dalam blog, sila baca penerangan dari "WHERE TO PASTE THIS CODE". Jangan lupa untuk verify kod tu tau!

11. Siap!

Kemungkinan tutorial ni nampak pening sedikit, tapi sebenarnya mudah. Korang jangan lupa follow akaun NuffnangX saya DI SINI ye. Dulu, ada yang bertanya pada saya kat mana tempat komen entry blog saya. Sebenarnya tempat komen entry saya masa tu ialah pada NuffnangX conversation yang korang jumpa tu. Oleh disebabkan ada yang masih tak tahu, saya tukar kembali kepada asal. Apa-apapun, selamat mencuba! :)

13 sweet comments:

Haryati Faizal said...

ermm, baru tau...tq 4 ur information... nak try signup lah...

Si Matatajam said...

Nampaknya kak M ni ketinggalan la dik...

nurul ain said...

wau..menarik

Solehah Shamsuddin said...

one more thing u all must know, wlaupun nanti kotak komen entry blog kita bertukar kepada nama NuffnangX conversation, bukan bermaksud bila komen entry blog tu nanti, kita akan dapat earning dari nuffnang tau. sebenarnya nak kata kelebihan tu, mungkin dapat kumpul post2 yang digemari je kot...

Deqla manjew said...

nuffnang X.. aduii mcm2 kan..mmg ketinggalan ketapi sungguh sis deqla!! haha

Nasuha said...

la mcm tu..

Cinta Misteri said...

Menarik ni, tp takleh apply kt blog lg, lately online guna phn, so complicated skit. Thks 4 d info, will try later

dya bunga said...

patutlah dya cari post comment xjmpe2..

Che Rosliza Che mat said...

Baru Sis tahu...thanks info solehah...

Si Matatajam said...

Kak M dah buat dah..

Si Matatajam said...

Dan dah follow solehah kat nuffX

Si Matatajam said...

Dan dah follow solehah kat nuffX

hazanis said...

patut la kotak komen hilang lepas guna nuffnag X...oPSS xjd guna la nuffnang x..:)