Lazada Malaysia

Wednesday, May 21, 2014

Home » Maksud Istidraj

Maksud Istidraj

Drama Istidraj - TV AlHijrah banyak memberi pengajaran buat semua. Ya Allah, jauhilah diriku dari Istidraj. Apakah yang dimaksudkan dengan ISTIDRAJ?

ISTIDRAJ bermaksud, apabila Allah memberikan kejayaan, harta kekayaan, rezeki yang melimpah ruah untuk seseorang manusia itu supaya dia menjadi lebih jauh dari Allah.

Biasanya manusia yang mendapat istidraj ini adalah seseorang yang menjalani kehidupan sehariannya dengan tidak mengamalkan kehidupan Islam yang sebenar. Tidak solat, sering melakukan maksiat dan tidak taat dengan perintah Allah.

Adakah kalian semua pernah mendengar kisah Qarun dan harta-hartanya. Qarun adalah contoh sesorang yang langsung tidak beribadat dan taat kepada Allah, tetapi kekayaannya tidak dapat ditandingi oleh sesiapa pun pada ketika itu. Perniagaannya menjadi, pelaburannya melimpah ruah, kekayaannya semakin banyak. Tetapi bila Nabi Musa cuba mengingatkannya tentang harta kekayaannya itu adalah datang dari Allah, maka Qarun dengan angkuhnya menjawab "Tidak.. Semua ini adalah hasil dari kebijaksanaanku". Dia nyata semakin angkuh dan jauh dari Allah. Saban waktu dia memperlekehkan pengikut-pengikut Nabi Musa yang terdiri dari orang miskin dan papa. Akhirnya Allah memberikan Qarun balasan dengan menenggelamkan dia dan harta-hartanya kedalam perut bumi. Kisah ini terdapat di dalam Al Quran.

Semoga kita tergolong pada golongan yang bersyukur pada Allah.

0 sweet comments: