Lazada Malaysia

Friday, September 7, 2012

Home » » Tutorial : Buat Chatbox Dalam Twitter

Tutorial : Buat Chatbox Dalam Twitter

Assalamualaikum.

Sudah lama saya tak buat tutorial kan. Sekarang saya nak ajarkan korang semua cara membuat chatbox dalam Twitter. Seperti yang kita semua sedia maklum, pada asalnya Twitter memang tiada chatbox, jadi untuk memudahkan korang berkenalan ataupun berchatting dengan rakan-rakan Twitter korang tu, jom sama-sama kita buat chatbox ni dalam Twitter. Selamat mencuba.

1. Sebagai contoh, sekarang saya gunakan browser Mozilla Firefox. Pergi ke link INI.

2. Klik "Install the Firefox extension". Kemudian, klik "Allow" di atas sebelah kiri untuk korang install extension ni. Klik "Install" dan restart semula firefox korang tu.

3. Selepas korang install extension ni, korang akan dapati link BONFIRE tadi seperti di bawah.



4. Klik seperti apa yang ditunjukkan oleh anak panah.



5. Sign in twitter mengikut emel dan password twitter korang.

6. Nanti korang akan jumpa chatbox seperti di bawah. Kemudian klik "Sign in with twitter" dalam chatbox tu.



7. Klik "Sign In".



8. "Invite" kawan-kawan dalam Twitter.




9. Siap!

* Jom follow Twitter saya, DI SINI.

7 sweet comments:

QasehnyaRania said...

sory..sy tak da twitter..
done ur maxis

http://lobaksusue.blogspot.com/2012/09/rumah-baru-tempat-baru-suasana-baru.html

Si Matatajam said...

Good tutor dear..Kalau guna safari kat iPad Camna plak?

Solehah Shamsuddin said...

@Si Matatajam ohhh itu sama je cara2 nya. akak bukak je link bonfire tu melalui browser safari dari ipad akak dan kalau nk install, klik la Install the Safari extension.klu xjd,gtau ye.

~Cik Sweety~ said...

malangnya sweety takde twitter..heheheh.. selamat hari raya dear..rindu laa..(^___^)

Ni link baru yea..nnti tukar kt bloglist yea..

Cik Nur said...

cik nur xpandailah main twitter, walaupun ade akaun twitter..hihihih

Che Rosliza Che mat said...

nice tuto solehah...

Deqla manjew said...

xde twitter la.. huhuhu