Lazada Malaysia

Tuesday, May 8, 2012

Home » » Blogskin (Part 1) - Cara Download Template Blogskin

Blogskin (Part 1) - Cara Download Template Blogskin

Assalamualaikum.


Apa khabar semua? Sihat? Kali ini saya ingin buat entry tutorial. Blog saya ini blog jenis blogskin. Kepada pengguna baru blogskin yang tak tahu cara atau baru ingin berkecimpung dalam dunia blogskin, di bawah ini terdapat cara-cara permulaan bagaimana ingin mendownload template blogkin. Semoga berjaya.

1. Dashboard >Design > Scroll ke bawah sekali > Revert To Classic Template.

2. Dah revert? Korang kosongkan edit HTML box korang tu.

3. Kemudian pergi ke http://www.blogskins.com/.

4. Pilihlah mana satu pilihan template yang korang nak.

5. Dah pilih template dan tak tahu nak copy kod template di mana? Senang saje! Korang kena download template yang korang dah pilih tadi. Cara downloadnya cuma klik pada Blogger Main. Jika anda menggunakan google chrome, ia akan download secara automatik.

6. Dah download tu, korang bukak kod tu dalam notepad dan copy kesemua kod dalam tu. Selepas tu, paste kod template ke dalam edit HTML yang korang dah kosongkan tadi tu.

7. Preview dulu sebelum tu, kemudian baru SAVE!

p/s : Paham ke kawan-kawanku sekalian? Jika musykil, sila bagitau saya ye. Kepada sesiapa yang ingin request tutorial dari saya, request saje ye. Insya-Allah saya akan tunaikan permintaan anda. Terima kasih.

<br><br>2- Sebelah kod tu akan ada perkataan yang asal , tukar title yang korang nak .<br><br><br>HEADER<br><br>1-Tekan ctrl+F & search kod ni<br><br><head><br><br>2-Copy kod bawah ni , letak atas kod di atas<br><br><center><img src="URL HEADER"></center><br><br><br>ADD COMENT<br><br>1-Tekan ctrl+F & search kod ni<br><br></Blogger><br><br>2-Copy kod bawah ni , letak atas kod di atas<br><br><BlogItemCommentsEnabled><a class="comments" href="<a href="https://www.blogger.com/comment.g?blogID=YOUR">https://www.blogger.com/comment.g?blogID=YOUR</a> BLOG ID&postID=<$BlogItemNumber$>&isPopup=true" onclick="window.open('<a href="https://www.blogger.com/comment.g?blogID=YOUR">https://www.blogger.com/comment.g?blogID=YOUR</a> BLOG ID&postID=<$BlogItemNumber$>&isPopup=true', 'bloggerPopup', 'toolbar=0,scrollbars=1,location=0,statusbar=1,menubar=0,resizable=1,width=400,height=450');return false;"><$BlogItemCommentCount$>comment(s)</a></BlogItemCommentsEnabled> <br>

3 sweet comments:

Nur Afrina Nina said...

kak, kalau guna google chrome memang ia akan download secara automatik ke??pastu camne ek

Nur Afrina Nina said...

assalamualaikum..kak,kalau guna google chrome ia akan download sendiri...cam na tu?? harap boleh tolong :)

Solehah Shamsuddin said...

Akak susah nk ajar kt sini. tlg gtau cara utk akak hubungi adik. kak da fb, dik bleh tnye akak kt kt fb ye