Lazada Malaysia

Sunday, January 10, 2016

Tutorial : Install Huruf Jawi Melayu Ke Dalam Laptop / Komputer (Cara Ke-2)

Assalamualaikum.

Masih ingat lagi dengan tutorial Install Huruf Jawi Melayu yang pertama? Okay, memandangkan ada yang pm saya kenapa tutorial tu tak boleh nak install, jadi saya buat tutorial kedua ini. Diharapkan selepas ini semua orang boleh install tulisan Jawi ke dalam laptop / komputer. Kemungkinan tutorial kedua ni agak susah nak buat tapi jika paham setiap langkahnya, ia terlalu mudah dari tutorial yang pertama tu. Seperti biasa, jika tak paham langkah di bawah ini boleh tanya pada saya.

1. Sila klik semua link ini dan download.

JAWI BIASA | JAWI FARSI | JAWI KUFI 1 | JAWI NASKH 1 | JAWI NASK 2

2. Selepas download, buka fail dalam laptop / komputer yang mengandungi fail yang didownload tadi. Copy semua fail tadi.


3. Buka My Computer / This PC > Local Disk (C) > Windows > Fonts.

4. Paste fail yang dicopy tadi ke dalam fail "Fonts.

5. Tukar setting language di taskbar laptop / komputer kepada AR (Arab Saudi) ataupun Arabic (Saudi Arabia).

6. Buka Microsof Word. Di bahagian fonts Microsoft Word, sila pilih fonts "Jawi - Biasa".

Sila simpan panduan di bawah untuk menulis Jawi.

ض : q
ص : w
ث e : nya 
ق : r
ف : t
غ : y
ع : u
ه : i
خ o : cha
ح : p
ج : ]
د : [
ذ : \
ش : a
س : s
ي : d
ب : f
ل : g
ا : h
ت : j
ن : k
م : l
ك : ;
ط : '
ئ : z
ء : x
ؤ : c
ر : v
لا : b
لآ : shift + b
ى : n
ة : m
و : ,
ز : .
ظ : /

Ada sesetengah huruf jawi Arab tidak boleh taip jadi boleh menggunakan font lain di dalam Microsoft Word tapi masih mengekalkan penggunaan language " Arabic (Saudi Arabia). Kemungkinan cara ni agak susah tapi sebenarnya lagi mudah kerana tidak perlu menggunakan On-screen keyboard. Selamat mencuba.

Saturday, January 9, 2016

Tutorial : Install Huruf Jawi Melayu Ke Dalam Laptop / Komputer

Assalamualaikum.

Pertama sekali, maaf sesangat saya dah jarang update blog ini kerana saya lebih utamakan apa yang lebih utama. Berkenaan dengan tutorial haritu yang saya janjikan dalam Facebook, di sini saya sediakan entrinya. Seperti biasa kepada sesiapa yang tak paham mengenai tutorial ini, ajukan soalan pada saya ye. Jangan diam-diam malu pula. Okay nah cuba dulu ye. Ini untuk Microsof Word 2007.

1. Buka link di SINI. Selepas itu, klik 'Download'.




2. Selepas itu, install software yang didownload tadi.

3. Di bahagian depan taskbar laptop/komputer, di sebelah kanan bawah ada setting language kan. Pastikan setting language laptop/komputer sudah diset kepada AR (Saudi Arabia). Jika setting language "jawi-keyboard-sirim" tidak keluar, restart laptop/komputer semula.

4. Selesai restart, tengok semula di depan taskbar laptop bahagian language. Nanti akan ada "jawi-keyboard-sirim". Klik padanya.

5. Buka microsoft word. Memandangkan pelekat jawi Melayu tidak dijual lagi, gunakan software "On-screen keyboard" yang sudah sedia ada dalam laptop/komputer masing-masing sebagai panduan untuk korang menaip huruf jawi. Untuk menaip huruf jawi, huruf-huruf jawi akan muncul apabila butang Shift ditekan (pada keyboard).

Contoh menaip : KUCING

Kaf Wau Cha Ya Nga : Kaf (;) Wau (,) Cha (Shift+a) Ya (n) Nga (Shift+s)

Boleh ke kawan-kawan semua? Kalau tak boleh, inform saya ye. Mungkin ada sesetengah laptop tidak boleh menggunakan software ini. Kepada sesiapa yang tidak boleh install tu, maafkan saya sebab tidak boleh tolong. Kalau ada versi lain nanti, saya akan inform lain ye. Selamat mencuba.

Friday, January 8, 2016

Video Rumah Dato' Seri Vida, Rumah Dato' Aliff Syukri & Rumah Puan Rita Dato’ Sosilawati

video


video


video


Subhanallah. Besarnya rumah mereka. Mereka inilah inspirasi saya untuk terus tetap dalam dunia bisnes. Insya-Allah. Doakan perniagaan saya maju jaya ye. Aamine.