Lazada Malaysia

Wednesday, September 18, 2013

Home » Meraut Daun Pokok Kelapa Untuk Dibuat Penyapu Lidi

Meraut Daun Pokok Kelapa Untuk Dibuat Penyapu Lidi

Assalamualaikum.

Ini pertama kali saya cuba buat penyapu lidi. Terima kasih kepada mama saya sebab ajar saya. Rupanya nak meraut daun pokok kelapa ni bukannya susah pun. Senang saje. Korang patut cuba tau. Saya dan mama nak buat penyapu lidi untuk kemudahan maklong dan makngah di kampung. Oleh kerana tak tau nak buat apa ketika di kampung, kami cari daun pokok kelapa untuk dibuat penyapu lidi.


Gambar atas ni, daun pokok kelapa yang dah siap diraut.


Inilah hasilnya. Penyapu lidi yang dah siap, cuma belum diikat kemas.
Cubalah korang buat, senang saje! :)

9 sweet comments:

Cik Aini said...

pernah dulu tolong arwah tok buat pnyapu lidi..tp memula sapu x best kan sbb lembut,kena lama2 skit br keras :)

Hafizah Alsa said...

time kecil2 dulu bantu mak juga buat penyapu lidi. skarang tak dah hehe. beli jek

Deqla Manjew said...

kena carik kecik2 la kan.. huhu.. x penah buat.. penyapu slalu beli je.. tp kalo cara camni nk buat penyapu byk2 boleh la kan.. jimat dah kat situ.. ;)

Cik Nur™ said...

senang tu dah tentu solehah..tapi umah nur mana ada pook kelapa..huhuhuh

lelamaisara said...

dulu kecik2 akak selau buat tolong nenek..sekarang dah tak pernah buat....

Masha Meisters said...

kat kampung masha ada gak mak cik2 yang buat penyapu lidi sendiri...cari rezeki

Chic Na said...

dulu pernah gak tp sekarang dah takde pokok kelapa..

Tetamu Istimewa said...

Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya.

♥ Lia Abdillah ♥ said...

lia pon pernah buat... tpi dh lame dh :) mase umo 8thun kalu tak silap.. memang senang XD time tu lah, boleh gune pisau. wkwkwk