Lazada Malaysia

Monday, December 10, 2012

Home » » Tutorial : Letak Link Dalam Komen Blog

Tutorial : Letak Link Dalam Komen Blog


Ada sesetengah orang tak suka bila kita letak link blog panjang-panjang dalam komen entri kan? Apa kata korang ikut tutorial di bawah. Cara-caranya mudah saje.

1. Korang komen entri blog seseorang tu seperti biasa. Jika nak buat ayat seperti di dalam gambar atas, copy saje link di bawah ni.


<a href="URL BLOG">TEXT YANG TERPAPAR</a>

2. Edit bahagian URL BLOG dan TEXT YANG TERPAPAR. Kemudian publish komen korang tu.

Sebenarnya meletakkan link sebegini mempunyai efek negatif. Ia merupakan kesalahan sesetengah blogger yang suka meletakkan url blog sebegini rupa. Link sebegini dikategorikan sebagai SPAM LINK. Link ini juga dipanggil sebagai link biru. Kalau ada orang yang post komen sebegini dalam komen entri blog saya, automatik saya akan delete komen dia. Maaf, saya tak nak blog saya di "delete".

Kalau dah banyak sangat komen "spam" dalam blog, blog kita tiba-tiba boleh jadi tak wujud ataupun akan dipadam dari blogspot. Mesti jadi kacau-bilau nantikan. Untuk mengelakkan blog seseorang tu daripada di "spam", seeloknya korang jangan gunakan cara ini ye. Kesian tuan blog tu nanti...

18 sweet comments:

Chic Na said...

ishh.. bahaya jugak tu kan.

Si Matatajam said...

Owh camtu rupanya..

Shalee Abdul said...

oh ada kesan negatif ek? baru nak try td HAHAHA

Masz Sidek said...

yup... kalau boleh jgn guna link mcm ni dlm komen... ;)

Nyue said...

ohh..cam tu ke???

lelamaisara said...

cayalah solehah....awak memang terer bab mcm ni kan...good

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

akak pn delete klu ada link kt komen..bahaya kan

deq's qienz said...

nice info thanx for sharing.

Cik Nur said...

nice entry..tapi selalunya komen2 mcm ni boleh buat malware....

Cinta Misteri said...

yuppp btul3x. kalau komen box CiM akan automaticly saperatekan komen2 yg ada link.

owh yaaa nak tanya jugak ni, CiM tak buang spam komen, still keep dlm Spam Box. Akan effect pada blog tak erkkk?

LYAfrina said...

tq for sharing..lya pon same..klo org y letak link2 camni,.mmg akn delete..sbb dah kna skali.. tp mujur dpt semula blog.mau menangis time tu..

dya bunga said...

thanks sharing..bru dya thu..takut lh kalau kne hilg blog

Mrs Velentine said...

alamak mcm tue ke?

Solehah Shamsuddin said...

@Cinta Misteri kalau komen tu masih dalam spam box,xmengapa.xd effect apa2 pn.ia effect pabila kita publish spam link tu

evangelistaNiL said...

wahh shuke2 ..

Deqla manjew said...

owhh.. patot la ada yg boleh trs klik link...hihi...

Yana Libra said...

pernah dgr gak pasal ni. tp bahaya utk empunya bloglah..

Ieta Mat Saad said...

o... baru tahu. terima kasih kongsi ilmu ^__^