Lazada Malaysia

Tuesday, November 27, 2012

Home » » Tutorial : Letak Lagu Dalam Entry via Aimini.net

Tutorial : Letak Lagu Dalam Entry via Aimini.net


Assalamualaikum.

Oleh kerana irondj.net/ sekarang mempunyai masalah dengan servernya sehingga tidak boleh dibuka, jadi saya terpaksa guna alternatif lain dengan menggunakan perisian lain untuk mengupload lagu ke dalam entry. Saya berharap aimini.net akan sentiasa okay. Jom tengok cara-cara yang akan saya ajarkan untuk mengupload lagu ke dalam entry.

1. Buka link SINI.

2. Setelah itu, klik butang "Join in".



3. Kemudian, klik butang >> Create a New FREE Account <<.



4. Isi semua butiran. Klik "Submit Now".

5. Pergi ke emel yahoo ataupun gmail korang yang telah korang gunakan untuk mendaftar. Buka inbox emel mengenai "The Aimini.net Membership Email Verification" dan klik link yang mula-mula dalam emel tersebut.

6. Yeayy korang dah siap mendaftar. Sekarang saya nak ajarkan pula cara upload lagu.

7. Klik "Upload File".



8. Isi apa-apa yang berkenaan.

Location : Masukkan fail yang korang ingin upload.
Type : Jenis fail yang korang upload. Jika lagu, pilih "Music".
Tags : Tak nak ubah pun tidak mengapa
For : Pilih "Online Playing & Download"
Player : Pilih yang mana-mana korang nak
Controls : Tick semua ruang
Description : Tak nak letak ayat pun tidak mengapa
Condition : Tick ruang Free sharing with people

9. Sudah siap isi, klik "Upload Now".

10. Skroll ke bawah, kemudian klik "Update".

Okay, dah siap upload.

11. Skroll ke atas semula, dan klik "View".



12. Jika ingin upload lagu ke dalam blog, sila ikut cara ini :

1) Copy kod di bahagian "Embed".



2) Di bahagian entry blog, paste kod yang di copy tadi di bahagian HTML dahulu, baru ditukarkan ke bahagian Compose. Preview dulu tau. Dah okay, baru publish entri.

18 sweet comments:

hazanis said...

cutenya lagu. hehehe

Dayana Bahar said...

Bagus tutorial ni.. tapi akak tak minat lagu2 dlm blog. Mrngganggu kosentrasi

Deqla manjew said...

haihh.. sah2 la mende nih x leh bukak kat opis k.deq.. hukhuk..kalo nk try pun nnti2 je la...

Nyue said...

terbaik la solehah ni...rajin buat toturial kan...ehehehhe

Solehah Shamsuddin said...

@Dayana Bahar ermm ok

Solehah Shamsuddin said...

@Nyue thanks ye

Cinta Misteri said...

Means, stiap n3 leh ada lagu brlainan? Tp, CiM tk brapa suka blog brlagu ni. Melambtkn loading la..

Solehah Shamsuddin said...

@Cinta Misteri mmg lmbt loading.tp xsmstinya blog yg ada lagu lmbt load kalau kena gaya.ada je blog yg xd lagu, lmbt loading jgk

Mrs Velentine said...

nape tak jadik

Solehah Shamsuddin said...

@Mrs Velentine entahla kak.solehah pn xtau kenapa.tapi kalau buat dalam irondj gne format amr, jadi je.erm xtau nk upload kat mane lg

Chic Na said...

tak suka letak lagu dlm blog sendiri. suka dgr kat blog org je. huhu..

Cik Nur said...

kalau letak dalam entry pun bolehkan..
nanti nak cubalah..hihih

terima kaseh solehah.. :)

Si Matatajam said...

Owh camtu rupanya

Si Matatajam said...

Owh camtu rupanya

wan nurul hezrina said...

ooo.tapi akk malas download lagulah sbbnya kat opisnie kalau pasangpun tak leh dengar sbb kena block yang domain .com

dya bunga said...

rajinnya solehah buat tutorial.hihi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

rajin solehah buat tuto yer...btw tengs k share tuto ni

Maria Firdz said...

thanks for the great tutor... :)